Utile

Ce faci înainte de a apela la un specialist în reparaţii?
Situaţiile în care un specialist este chemat la domiciliul clientului pentru remedierea unor defecţiuni minore sau chiar inexistente, sunt destul de frecvente.
Defecţiunile minore pot fi remediate de către oricine prin câteva verificări simple sau consultând manualul de utilizare.
Pentru a vă scuti de costuri, efort şi pierdere inutilă de timp, iată câteva informaţii în legătură cu ceea ce trebuie să faceţi înainte de a apela la un specialist.
Defecţiuni la televizor:
Televizorul refuză să pornească
Scoate cablul TV din priză şi reconectează-l după un minut. Ai grijă să îl conectezi corespunzător, altfel tot nu va funcţiona. Dacă ledul de StandBy s-a aprins înseamnă că ai remediat problema. În cazul în care ledul luminează discontinuu scoate din nou televizorul din priză, dar de data aceasta lasă-i mai mult de un minut. După aceea reconectează cablul de alimentare la priză. Problema continuă să apară? Cere ajutorul unui profesionist.
Televizorul este conectat la curent, dar refuză să arate vreo imagine
Ledul TV este aprins, ceea ce arată că este bine conectat la priză cablul de alimentare. Lipsa imaginii poate fi cauzată de o antenă conectată incorect la aparat. O altă cauză ar fi selectarea greşită a sursei televizorului: alege alt dispozitiv. Dacă se aude sunetul, dar imaginea nu apare, trebuie să verifici setările de imagine şi să le resetezi când persistă problema.
Televizorul are imagine, dar nu se aude nimic
Verifică să fie corect conectate cablurile, dacă foloseşti un player, iar sonorul să nu fie dat la minim sau să nu fie activată opţiunea Mute. Pentru ultimele două verificări vei folosi butonele specifice de pe telecomandă. O sonorizare slabă poate fi cauzată şi de setările greşite ale imaginii. Atunci când sunetul se aude dintr-o singură boxă uită-te dacă balansul sunetului este adecvat setat.
Semnalul TV este slab
Verifică să fie bine conectată antena la TV. Imaginea este afectată de munţi, zone şi clădiri înalte, unele aparate electrice, sau dispozitive audio fără înpământare. Poţi încerca să îmbunătăţeşti semnalul miscând antena dintr-o parte în alta. Mută pe diferite canale şi dacă problema apare rar, resetează respectivele canale TV. Slaba calitate a imaginii apare, de asemenea, din cauza conectării incorecte sau a setărilor de imagine greşite.
Imaginea are alte dimensiuni decât ecranul
Uzual nu este o problemă tehnică. Foloseşte altă setare de imagine, de genul 4:3 sau 16:9. Dacă poziţia imaginii este gresită atunci s-ar putea să trebuiască să chemi un specialist, în cazul în care nu poţi rezolva problema din meniu.
Absenţa semnalului video pe modul AV
Apasă butonul TV de pe telecomandă. Ai grijă să nu fie în poziţia AV. Dacă tot nu are semnal video, verifică antena şi televizorul. Acestea trebuie să fie corect conectate. Absenţa semnalului video extern poate fi remediată intrând în pozitia AV.
Culorile nu se văd corespunzător
În anumite situaţii imaginile se pot vedea alb-negru sau culorile apar şterse. Poţi regla calitatea culorilor din meniul imagine. Apasă butonul Menu de pe telecomandă pentru a intra în setări. Mută alte aparate electronice sau magneţi (boxe) din apropierea televizorului. Şi acestea pot influenţa modul în care se afişează imaginea. Schimbă pe alte canale TV ca să te asiguri că problema nu este de la transmisia postului de televiziune.
Liniile subţiri care se pot vedea pe ecranul televizorului, sau culori manjite, pot însemna şi o conexiune slabă a cablurilor video, dacă foloseşti un DVD player. Verifică să fie strâns conectate la TV. Eventual înlocuieşte cablurile.
Umbre pe ecranul TV
Există posibilitatea ca antena să fi fost mişcată, împrejurare care produce un semnal reflectat şi creează umbre pe ecran. Încearcă să reorientezi antena, dacă foloseşti canale TV transmise aerian.
Nu înteleg în ce limbă apare scrisul
Telecomanda are un mic buton pe care scrie Menu. Apasă pe el pentru a intra în meniu şi apoi alege secţiunea Language, după care selectează limba română.
HDMI nu este recunoscut de TV
În cazul în care cablul nu este recunoscut de televizor, deci nu se afişează imaginile, încearcă să comuţi sursa la alt dispozitiv şi înapoi. Problema nu s-a rezolvat? Cere ajutorul unui depanator tv.
Se întrerupe sunetul la TV
Tot din cauza cablului HDMI pot apărea întreruperi audio discontinue. Verifică setările de ieşire ale dispozitivului HDMI. Dacă nu sunt corecte, resetează-le. Adaptoarele şi cablurile HDMI-DVI necesită un cablu adiţional la AUDIO IN, doar mini-jack.
Cum să restabileşti conexiunea RF
Acest tip de conexiune se realizează prin antenă şi cablu. Când este realizată defectuos, televizorul nu prinde nici un canal, de aceea trebuie să conectezi cablul TV corect, eventual să apeşi tasta Menu de pe telecomandă şi să stochezi din nou canalele. Dacă imaginea este distorsionată înseamnă că apare o eroare la decodare, situaţii create din cauza compresiei conţinutului video atunci când imaginile se mişcă foarte rapid, se transmit filme de acţiuni sau meciuri. De asemenea, semnalul slab deformează imaginile, dar nu este o defecţiune atunci când se întâmplă doar la anumite posturi TV; în caz contrar apelează la un profesionist pentru reparaţie. Televizor şi abonament TV nu ai achiziţionat degeaba, ca să te uiţi la o imagine slab calitativă.
Carcasa TV produce zgomote ciudate
Când porneşti televizorul pot apărea mici păcăniri sau scârţâituri. Fenomenul poate apărea când se dilată sau contractează carcasa, în funcţie de temperatura televizorului. Nu afectează buna funcţionare a aparatului şi se întamplă la orice tip de televizor. Totuşi, dacă zgomotele persistă sau sunt repetitive, poate fi semn de descărcări electrice, în care caz trebuie apelat urgent la un specialist.
Nu funcţionează telecomanda
Ca să funcţioneze telecomanda trebuie să fie apăsat butonul On/Off de la TV. Nu va funcţiona nici dacă este vre-un obiect care nu permite trecerea semnalului de la telecomandă către televizor. În cazul în care încă nu merge telecomanda, verifică să fie bateriile poziţionate corect la + şi – cum este inscripţionat pe telecomandă. Eventual fă un test cu alte baterii. Pe telecomandă mai sunt mici butoane TV, DVD-R, AV, STB etc. cu ajutorul cărora poţi alege modul de operare corect al televizorului.
Defecţiuni la monitor:
Monitorul scoate fum sau scântei
Scoate urgent monitorul din priză şi nu încerca să faci nimic. Du-l la un service monitoare LCD. Profesioniştii au echipamente speciale cu care repară problemele.
Ce să faci dacă monitorul nu are imagine
În acest caz nu se aprinde nici LED-ul de alimentare. Verifică dacă monitorul este băgat în priză, după ce ai apăsat pe butonul„On/Off de lângă ecran. Totuşi, atunci când LED-ul pâlpâie slab poate să nu fie o problemă de la monitor şi trebuie să verifici dacă funcţionează calculatorul. Probleme tehnice apar, de asemenea, la îndoirea pinilor cablului monitorului pe partea de conectare sau în situaţia în care cablul de semnal nu este conectat adecvat.
Tremură imaginea monitorului LCD
Verifică rata încărcării imaginii. Dacă rata refresh-ului este sub 70-75 Hz, încearcă să măreşti frecvenţa până la această intensitate. În acest mod reduci riscul apariţiei durerilor de cap şi obosirea ochilor.
Apar linii negre pe monitor şi apoi dispare imaginea la monitorul CRT
La început monitorul CRT mergea bine, dar apoi au apărut linii negre? Există cazuri în care dispare imaginea de tot. Pot fi probleme la sistemele care desfăşoară imaginea sau la bobinele de deflexie. În acest caz nu ai ce să faci, trebuie să apelezi la un service pentru monitoare.
Ecran alb sau imagine distorsionată la monitor LCD
Poţi repara un monitor LCD cu asemenea problemă setându-l la rezolutia nativă. Pentru un monitor LCD 15” rezolutia optimă este uzual de 1024 X 768. Verifică-ţi şi calculatorul de viruşi, uneori mai distorsionează imaginile. De asemenea mai pot apărea incompatibilităţi între programe software, aplicaţii, jocuri şi nu în ultimul rând, instalează driverul corect şi actualizat de monitor şi placă video.
Imaginea monitorului nu este stabilă
Poate fi o problemă la sistemul de alimentare. Încearcă să schimbi poziţia monitorului. Dacă problema persistă, apelează la un centru de reparaţii monitoare LCD.
Pe monitor apare o umbră
Intră în Setări şi redu contrastul monitorului. În cazul în care nu se rezolvă, monitorul trebuie dus la un specialist.
Apar pete negre pe monitorul CRT
Dacă ai surse magnetice lângă monitor îndepărtează-le, altfel se demagnetizează.
Culorile nu apar corect, prea mult verde, albastru sau roşu
Cablurile video şi conectorii ar putea avea fire rupte sau probleme la mufe. Întrucât înlocuirea unui cablu sau mufe nu este deloc simplă pentru un monitor, cel mai bine este să fie dus la un centru de reparaţii monitoare LCD pentru rezolvarea acestei probleme.
Imaginile sunt înceţoşate
În acest caz ar putea fi două probleme: driverele de afişare sunt corupte sau este o problemă hardware care necesită reparaţii. LCD-urile pot avea probleme tehnice, caz în care trebuie să apelezi la ajutor profesional. Dacă este o problemă la drivere, pur şi simplu trebuie să le reinstalezi.
Imaginea este desincronizată
Se poate ca nivelul input să nu se potrivească celui ouput. Verifică dacă timpii de semnal trimişi de calculator (input) sunt în concordanţă cu specificaţiile monitorului (output).
Contrastul şi luminozitatea monitorului nu sunt in regulă
Intră în meniul cu Setări, după care ajustează manual luminozitatea şi contrastul monitorului.
Poziţionarea imaginii nu este corectă
Intra în Meniu şi alege poziţia meniului. Poţi seta mărimea verticală sau orizontală în funcţie de preferinţele tale, apăsând pe săgeţile desenate pe butoanele monitorului.
Probleme la partea audio
Este posibil ca monitorul şi calculatorul să nu fie corect conectate prin intermediul cablului audio. Primul pas este să verifici acest aspect. Următorul pas este să dai dublu click pe iconiţa sub formă de boxă de la bara de start, unde este afişat şi ceasul: ai grijă ca sonorul să nu fie setat la nivelul minim.
Modalităţi de reparare a conexiunii PC
Îti apare un mesaj de eroare la acceptarea modului video? Resetează frecvenţa şi rezoluţia de iesire a calculatorului pentru a fi corespunzatoare celor ale televizorului. Există cazuri când apare imaginea, dar nu se aud sunete, eroare cauzată de cablul HDMI sau VGA care face legatura între PC şi TV. Verifică setările de iesire audio de la PC.